Magyarországról: 189
Külföldről: +36 1 452-3622
Magyarországról: +36 1 452-3621
Külföldről: +36 1 452-3621
[an error occurred while processing this directive]
Mire szolgál a szőlő és a bor származási bizonyítványa?A származási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie a forgalomba hozni kívánt szőlőnek (kivéve étkezési szőlő közfogyasztásra való forgalmazása) és egyéb borászati terméknek (ide nem értve a kiskereskedelmi értékesítést); a borászati termék – beleértve a vásárolt szőlőből külön jogszabály szerint adómentesen előállított szőlőbort is – előállításához használt szőlőnek, illetve bornak; a szőlőalapú üdítőitalok előállításához használt szőlőmustnak vagy szőlőmustsűrítménynek. A szőlő és a bor származási bizonyítványa igazolja a termés mennyiségét, minőségét, valamint, hogy a termés az adott termőterületről származik. A szőlő, az asztali bor és a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor [a szőlőtermés legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmazó, azaz átszámítva legalább 9 térfogatszázalék természetes alkoholtartalmú, a meghatározott termőhelyen, és arra egyértelműen utaló földrajzi eredetmegjelölésű minőségi bor készítésére alkalmas fajtaként osztályba sorolt szőlőfajta termésének mustjából készült bor, amely a termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítésmódra vagy az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz. Az ilyen minőségi bor származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell hogy feleljen az elnevezésének és a jelölésének.] származási bizonyítványát a termőhely szerinti illetékes hegybírók, a védett eredetű bor származási bizonyítványát pedig az illetékes hegyközségi tanács titkára adja ki. A bor első származási bizonyítványát csak az ültetvény fekvése szerint illetékes hegyközség hegybírája adhatja ki. Ezzel egyidejűleg a szőlő származási bizonyítványát be kell vonni. A bor továbbfeldolgozása esetén új származási bizonyítványt – az előző bevonásával egyidejűleg – a feldolgozás helye szerint illetékes hegybíró adja ki. Védett eredetű bor esetén minden további származási bizonyítványt a kiállítástól számított 8 napon belül a termőhely szerint illetékes hegybírónak másolatban meg kell küldeni. A nem hegyközségi területekről származó szőlőre, illetve borra vonatkozó származási bizonyítványokat a végrehajtási rendeletben felsorolt hegyközségek hegybírái adják ki. A forgalomba hozatali engedély kérelemhez csatolni kell a származási bizonyítványt. Származási bizonyítvány hiányában vagy valótlan adatok feltüntetése esetén a borászati hatóság forgalomba hozatali engedélyt nem ad. Forrás: 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról |
Az Ügyfélvonal telefonszáma:
Magyarországról: 189 Külföldről: +36 1 452-3622
Fax:
Magyarországról: +36 1 452-3621 Külföldről: +36 1 452-3621 A nap 24 órájában rendelkezésére állunk!
|